Välkommen till Frida Hansdotters fjällstuga

Utsikten över skog och fjäll från Frida Hansdotters fjällstuga är slående, oavsett årstid på året. Här trivs den före detta landslagsstjärnan som har nära till både skidåkning och natur. Frida beskriver hur hon känner lugnet i sig när hon åker till sin fjällstuga, och hur hon älskar att vara här under alla årstider.

Vid det stora köksbordet mitt i huset samlas vännerna och familjen om kvällarna, och när det är ruggigt ute värmer och sprakar det från kaminen.

- Det bästa med fjällen och att vara ute i naturen är att maten på kvällen blir extra god eftersom man är vrålhungrig. Jag planerade huset just för umgänget här i köket och vardagsrummet och känslan av att vara tillsammans, säger Frida.

Fridas köksdrömmar

Frida tog hjälp av Bra Hus kontor i Borlänge för att göra verklighet av sina köksdrömmar. Köket ritades upp och anpassades efter Fridas önskemål med stora öppna ytor.

- Här i köket är jag mest nöjd med designen och materialvalen, och så jalusiskåpet förstås. Det rymmer stora köksmaskiner, lovordar Frida.

Köket i Fridas fjällstuga Harmoni har en tydlig känsla av modern fjällmiljö. Frida valde Ballingslövs köksluckor i ostronbeige som gör sig fint tillsammans med bänkskivan i brun ton. Panelen i fjällstugan, inklusive köket, är från Norrlandsträ.

- Ibland vill jag vara ute i skidbacken först av alla, då slänger jag i mig frukostsmackan och kaffet lite snabbt, men oftast är jag en riktig frukostmänniska. Jag dukar gärna upp köksön med det mesta du kan tänka dig. Jag dricker flera koppar kaffe tillsammans med min familj och våra vänner vid det stora matsalsbordet med Nyhetsmorgon i bakgrunden, säger Frida om livet i köket. 

Smart och stilren förvaring

Det öppna köket och vardagsrummet är husets hjärta, men känslan i hallen är också viktig för Frida. Hon vill ha utrustningen för en dag på fjället lättillgänglig, utan att den är i vägen.

- En groventré var ett självklart utrymme i min fjällstuga. Jag vill inte behöva komma in i huvudentrén och kryssa mig förbi pjäxor och kläder och grejer, förklarar Frida.

I hallen har Frida låtit platsbygga garderober, bänk, hyllplan och skåp av Ballingslövprodukter för att hålla det enkelt och funktionellt. Här kan gäster hänga av sig kläder och skor och vinterns självklara mössor och vantar. Golvet är mönstrat, inspirerat av Dalarna. Frida har valt att använda samma golv också i groventrén, för precis som hallen ska även det utrymmet vara både praktiskt och trivsamt.

- Direkt när jag kommer in i groventrén så har jag pjäxtork och skidställ på varsin sida om ytterdörren. En hallförvaring från Permia inredning är helt perfekt för hela familjen. Alla har ett eget hyllplan och här finns utrymme att hänga sina kläder. På mitt hyllplan har jag allt som jag använder dagligen, och i ett skåp finns sådant som kan vara bra att ha som vi använder mer sällan, berättar Frida.

I groventrén finns också tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, vask och förvaringsskåp. Den stora bänkytan använder Frida som skidställ när hon preppar sina skidor inför en dag i skidbacken.

- Det är ju viktigt att ha nypreppade skidor för att njuta till fullo i backarna, skrattar Frida.

De tekniska maskinerna som förser huset med vatten och värme har Frida gömt i ett eget maskinrum i närheten av badrummet. Det är ett val som Frida är särskilt nöjd med eftersom det gav mer rymd och känsla till groventrén.

”Belysningen kan verkligen lyfta ett hus”

Frida tog hjälp av experter för el och ljussättning.

- Att få belysningen i köket och vardagsrumsdelen med sex meter i nock att bli precis som jag tänkt mig kändes som en utmaning, så jag vände mig till Hidealite. Jag har bollat tankar och idéer med deras duktiga ljusdesigners. Jag ville att belysningen skulle fungera rent praktiskt, men också bli en fin inredningsdetalj. Genom att ta hjälp har jag lärt mig hur belysningen verkligen kan lyfta ett helt hus, beskriver Frida.

Elen var något som Frida började planera för ganska direkt efter att planlösningen blivit bestämd. Även om hon är intresserad av inredning så har hon aldrig tänkt på placering av eluttag tidigare. 

- Förut har eluttagen bara funnits där, men nu när jag själv planerade mitt hus så kunde jag också bestämma var jag ville ha eluttagen. Jag började med att fundera på hur jag vill ha det i huset för att komma fram till vad jag behöver, beskriver Frida.

- Jag tänkte att det var bättre med några eluttag för många, för det värsta som finns är när man kommer till boenden som har typ ett uttag och att det är för långt från sängen så att jag inte kan ladda mobilen. Jag valde uttag som även har usb, vilket är smidigt. Även mina nattdukslampor har usb, berättar Frida.

Bastun är varm när Frida kommer hem

Frida använder Wiser som val av smart hem-lösning. Att kunna styra ljussättningen genom telefonen, eller att slå på bastun, är praktiskt när familjen är på väg hem efter en krispig vinterdag.

- Det finns många bra funktioner med olika scenarios som jag har ställt in för ljussättning, t.ex. ”matlagning” och ”stugmys”. Och eftersom det här är vår fjällstuga så får vi bra koll på huset när vi inte är här. Skulle det bli en vattenläcka så meddelas vi genom appen.

Med appen kan Frida styra så att bastun är varm när hon kommer hem, och den generösa duschytan med dubbla duschar ger hela familjen utrymme samtidigt. Just bastun är uttänkt att ge återhämtning med utsikt över fjällvärlden och det designade bastuaggregatet passar Fridas stilrena men varma inredningsstil.

- Inredning är ett av mina stora intressen, och här i fjällstugan har jag velat ha mycket färg. Mina val här i mitt fjällhus Harmoni ser helt annorlunda ut än om jag skulle ha byggt ett hus som jag skulle bo permanent i. Om du planerar för ett husbygge, så tänk igenom vilka funktioner du vill ha och hur du vill leva i ditt hus, tipsar Frida.

”Lita på magkänslan och välj det du gillar”

Fjällstugan går i ombonade färger som skapar känsla av både liv och mys. Skogstapeten i ett av sovrummet ger en lugn känsla och kompletteras av kuddar i grönt och blått. Att plocka in mer färg till huset genom kuddar och textilier är ett tips Frida vill dela med sig av, eftersom det är enkelt att byta ut beroende på årstid.

- Jag tror att man har sin egna stil i sig, så lite på magkänslan och välj det du gillar.

- När hittar min inspiration överallt, från platser jag besöker till inredningstidningar, Pinterest och Instagram men också från hur vänner har det hemma. Jag gillar att vara kreativ och om jag inte kan något eller vet något, så tar jag hjälp av personer som jag vet är duktiga på det. Det är kul att lära sig saker och ofta klarar man mer än vad man tror, säger Frida och visar sittliften utanför huset som hon gjort om till en soffa med hjälp av sin pappa.

Även om Frida och familjen redan trivs i sitt hus Harmoni på fjället så finns det fler planer inför framtiden. Ett skoterförråd som passar husets exteriör står på önskelistan, och i somras byggde de ut trallen för att få plats med en grillplats i perfekt vinkel för kvällssolen.

- I sovrummet på övervåningen ska vi platsbygga sängen så att det blir bra förvaring för väskor och kläder även i det rummet, säger Frida om sina kommande planer och menar att man aldrig kan få för mycket förvaring.

Se filmen från Fridas hus här!

Från OS-guld till ett liv i Harmoni

Från OS-guld till ett liv i Harmoni

Namn: Frida Hansdotter
Ålder: 38 år
Bor: Norberg
Familj: Sambon Richard Jansson och deras två gemensamma barn.
Känd för: OS guld, 5 VM-medaljer, 35 pallplatser i världscupen varav 4 segrar, vinnare av totala slalomvärldscupen 2016
Aktuell som: Ambassadör för Bra Hus 

Bildgalleri

Läs mer

Se Fridas husresa

@hansdotterfrida

Upptäck våra fjällhus

Beställ katalog