Familjen Weglin/Calderon har byggt ett Idyll 143 i Järvsö

Drömmen om att bygga hus har alltid funnits hos Maria och Sebastian, som båda är uppvuxna i Järvsö, Hälsingland. De kollade länge på gamla hus till salu och insåg att det skulle bli lika dyrt med alla renoveringar som att bygga ett nytt hus.

- Vi med två barn, Isak och Isabella som idag är 4 och 2 år gamla, insåg att det även kostar tid. Tid som vi hellre lägger på saker som är mer betydande för oss, säger Maria.

Maria hade en tomt sedan många år tillbaka, då det var hennes morfars dröm att det skulle byggas just där. De började fundera på att faktiskt uppfylla morfars dröm och bygga hus på tomten och hörde av sig till flera husleverantörer för offerter och jämförde både lösvirkes- och modulhus.

- Lars-Erik och Barbro, som är våra agenter från Bra Hus, var snabbt på plats och gav oss råd och förslag på vår tomt. Det kändes tryggt och gav oss en skjuts framåt i vårt val. Det kändes bara så rätt, säger Maria.

Sebastian hade en vision av huset klar för sig och fastnade för Idyll 143.

- Jag ville bygga ett enplanshus med öppen planlösning. Idyll 143 passade oss bra, men vi ändrade planlösningen lite genom att bredda mittendelen och därmed göra vardagsrummet lite större. Lars-Erik och Barbro fixade så att vi fick åka hem till två familjer som hade byggt just Idyll 143. Vi fick se konstruktionen bakom alla väggar i ett hus under byggnation och ett inrett hus som var helt färdigt, där kunde man få den där känslan som vi var ute efter, säger Sebastian. När vi bestämde oss för att bygga var Lars-Erik med på möte med kommunen och hjälpte oss med bygglovet.

Sebastian och Maria valde att sälja det hus de bodde i och flyttade under byggtiden in i en stuga på Marias mammas gård, som låg alldeles i närheten av deras blivande hem.

- Alla som vi har frågat har tyckt att det varit jobbigt under byggtiden, fast vi tycker att det gått ganska så bra, säger Maria.

De började med att fälla träden som stod på tomten. När grävmaskinerna anlände för markarbetet var det tur att de bodde i stugan alldeles i närheten, då lilla Isak som älskar traktorer och maskiner ville vara på tomten och titta varje dag.    

- Det är häftigt att veta vad som finns under marken, jag vet precis var alla rör ligger och går in i huset och garaget. Jag vill veta och vara med på så många moment som möjligt, säger Sebastian.

Den 4 september 2019 rullade lastbilarna fyllda med husblock upp för backen mot familjen Weglin/Calderons tomt i Järvsö och hela familjen var på plats för att se sitt hus resas. Lilla Isabella, som då bara var 1 år gammal, hade första parkett sittandes i selen på mamma Maria.

- Jag trodde inte att jag skulle känna så mycket kring huset men jag glömmer aldrig den dagen då det var husresning! Jag var på plats och filmade när lastbilarna kom. Det var fantastiskt! Alla runt om oss var glada och nyfikna Isak ville absolut inte åka till förskolan den dagen med alla lastbilar och annat spännande om hände. Jag hade ju hört att det gick fort att resa huset men det gick FORT! När alla väggar hade kommit upp firade vi med att äta tårta, skrattar Maria.

De båda poängterar att de uppskattar att Bra Hus redan i grundutförandet har hög standard och att det inte har varit för många tidskrävande val att ta kring detaljer. Då har de istället kunnat spendera mer tid med barnen. Vid stora val, så som köket, kändes det bra att kunna åka till Borlänge och få hjälp.

- Vi fick bra hjälp med köket på Bra Hus kontor i Borlänge, det var var skönt att få se alternativen i verkligheten och kunna klämma och känna, säger Sebastian och Maria nickar. Ett tillval vi gjorde var att installera en braskamin och framför den har blivit min favoritplats i huset.

Att bygga hus är en stor händelse även för barnen och det har varit viktigt för Sebastian och Maria att barnen ska känna sig delaktiga.

- Barnen har tyckt att det varit jättekul att få vara med och planera sina egna rum. De har fått vara med så mycket de har kunnat, det är ju deras hus också. Vi ritade ut barnens rum på plattan och Isak har signerat sitt rum och ritat en traktor, berättar de.

Inredningen blev viktig för Maria som tidigt valde tapeter och lampor till rummen.

- Vi vill få till den här känslan av gammalt, rejält och hemtrevligt hus, fast det är nytt. Lite allmogestil utifrån och in med liggande och stående panel ute och Järvsö-inspirerade tapeter inne.

Det var avgörande för Sebastian och Maria att få anlita lokala hantverkare. Både snickare och målare är barndomsvänner till dem båda.

- Det var folk som varnade oss för att jobba med vänner, men det har gått hur bra som helst, skrattar Sebastian. Bygget flöt på bra, till och med så pass bra att de låg före i tidsschemat och fick tidigarelägga leveransen av kök och vitvaror.

Den 13 mars 2020 var det slutbesiktning av huset och familjen fick flytta in samma kväll.

- När vi fick flytta in gjorde vi eld i kaminen och drack bubbel. Barnen badade i badkaret. Första kvällen och morgonen i huset, det man drömt om, det kommer man komma ihåg, säger Maria och ler stort.

Med ett skratt tittar de på varandra och säger:

- Det har gått jättebra att bygga, men det är skönt att det är klart nu, får man säga så?

Sebastian och Marias tips till andra som funderar på att bygga är att undersöka allt noga och göra så många val som möjligt innan. Kolla upp de kostnader som ligger utanför huset, så som anslutning av vatten och avlopp samt påkoppling av el, då det är kostnader man ej kan påverka och händelser som kan göra att det drar ut på tiden. Deras viktigaste tips är att det ska kännas rätt.

- Här ska vi bo nu, avslutar Sebastian och går iväg och tänder i braskaminen.

Se video

Galleri

Beställ katalog