Köksinspiration med Bra Hus

Öppna planlösningar med kök som integreras i vardagsrum fortsätter att vara populärt, men i traditionella hus börjar fler vilja ha kök med separat matsal och vardagsrum. På Bra Hus hjälper vi till med byggdrömmarna och köket är kronan på verket. Planera utifrån budget, placering och funktion och kom ihåg att tänka på belysning och eluttagen. Vi hjälper dig på vägen!

Var förberedd när du planerar ditt kök

Var förberedd när du planerar ditt kök

När du bygger hus med Bra Hus ingår en kökskonsultation med en av våra interiördesigners. Våra interiörsdesigners har träffat många husbyggare och vet vad som är viktigt för att planeringen ska bli lyckad.

”Ju mer förberedd du är på hur du vill att vardagslivet ska fungera med ditt kök, desto bättre blir planeringen av det” säger interiördesigner Erika Moqvist.

5 frågeställningar att förbereda dig på inför kökskonsultationen:

1. Vilka funktioner önskar du från ditt kök?

Vill du till exempel ha extra mycket förvaring för stora köksmaskiner? Eller utrymme för dubbla diskmaskiner?

2. Vad är viktigt för dig utifrån placering?

Vill du planera in en köksö? Var vill du ha espressomaskinen? Hur ser familjen ut, hur många är ni? Småbarn som ska springa runt, ska de få vara med i köket?

3. Hur vill du att köket ska se ut?

Lantligt eller minimalistiskt? Vilka material väljer du? Även om köksmötet är digitalt så kan du känna på de olika materialen i Ballingslövs köksutställningar som finns på flera ställen i Sverige.

4. Planera in för hållbarhet.

Välj energieffektiva vitvaror, se över val av kök (trä är att föredra) och planera in för sopsortering i köket. Bra Hus köksleverantör Ballingslöv jobbar med hållbarhet i fokus vilket underlättar när du väljer för framtiden.

4. Vad får det kosta?

Bestäm budget och kommunicera den med oss, så blir vår rådgivning optimerad utifrån dina behov och din tilltänkta budget. Ibland kan små justeringar i valen göra skillnad, t ex genom att ersätta ett väggskåp med ett hyllplan för att istället kunna omfördela de pengarna på annat, så slipper du göra avkall på detaljer som du i ett senare skede kanske ångrar.
Skiss på planlösning

Skiss på planlösning

Läs på om sortimentet hos Ballingslöv, som är vår köksleverantör. Vet du vad som finns tillgängligt kan vi snabbt börja skissa fram en planlösning.

Efter mötet får ni en offert att ta ställning till. Om du valt att göra extra tillval tillkommer den kostnaden. Därför är det viktigt att veta vilken budget som är möjlig för extra tillval. Köksplaneringen ska vara klar när tillverkningsordern skrivs.

Kökstips och råd hos Ballingslöv

Erikas favoritfunktioner

Erikas favoritfunktioner

Välj ångugn istället för mikro så behåller du näringsämnena i maten eftersom temperaturen inte överstiger 100grader.

Ett smalt utdragsskåp med förvaring är smart för oljor och kryddor. Det kan i många fall ersätta en passbit och användas som utfyllnad.

Sätt in lådor så långt det går om budgeten tillåter. Det kostar lite mer, men är så mycket smartare.

Säkerhet och rekommendationer

Säkerhet och rekommendationer

Det finns vissa rekommendationer från Boverket att förhålla sig till.

T ex:

  • Spishäll och vask ska vara i samma inredningslängd där bänkskivan fungerar som stöd.
  • Om du har spishällen på en köksö behöver du av säkerhetsskäl ha en mindre utslagsvask i närheten.
  • Du behöver också ha minst 130 centimeter mellan köksö och köksbänk, gärna mer om du vill kunna sitta vid köksön.

5 vanliga misstag du enkelt kan undvika genom att:

1. Välja en bänkskiva i sten trots att det är dyrare. Du kommer uppskatta det under många år, och den extra kostnaden bakar du in i bolånet.

2. Välja spishäll med induktion. Det finns fortfarande vissa kunder som tvekar men induktion ger dig snabbare och mer precis effekt.

3. Våga välja bort fläkt ovan spisen. Idag finns smarta integrerade fläktlösningar så att du slipper fläktkåpan.

4. Välja smart förvaring i ditt kök.

5. Tänka till om hur du vill placera dina eluttag och var du behöver olika typer av belysning.

Beställ katalog