Heminredning

"Det viktigaste av allt, för att skapa ett personligt hem att trivas i länge, är att omge sig med möbler, inredning och färger som man tycker om"

Vilken dröm att få bygga en ny bostad. Att följa bygget från allra första början och sätta sin egen prägel på det i form av inredning, färger och material. Det finns många saker att tänka på för att få ihop de olika delarna som gör att hemmet blir precis sådär ombonat och harmoniskt som du vill ha det.

Planera

Innan du gör dina inköp så gör en ordentlig planering. Jag lovar att det kommer att hjälpa dig att få ihop rummen med möbler och färger.

Hitta en stil som du trivs med och som matchar huset och var inte rädd för att blanda gammalt och nytt för att göra det personligt. Leta inspiration i inredningsmagasin och gör gärna en moodboard (ett collage).

Plocka ihop bilder på ungefärliga möbler, färger, tapeter och textilprover som du kan tänka dig för att skapa en bild av rummet.

Tänk färg

Försök att hålla ihop färgerna för att undvika en rörig känsla. Tänk igenom vilka färger du vill omge dig med och håll dig sedan till dessa.

Ta hjälp av färgprover för att hitta en färgskala som hänger ihop. Gärna en neutral bas i form av vitt, beige eller grått och så adderar du de accentfärger som du vill ha i ditt hem och dessa kan blandas i olika nyanser och mönster.

Om du har svårt att bestämma dig så utgå från t ex en tapet eller en tavla när du gör dina färgval. Klara kulörer ger energi till ett rum medan dova skapar ett lugn.

Den röda tråden

Att skapa en röd tråd i hemmet betyder att du med hjälp av inredning och färg skapar en igenkänningsfaktor genom de olika rummen. Detta gör att hemmet känns harmoniskt och mindre spretigt än om alla rum inreds individuellt.

De viktigaste rummen att knyta ihop är de rum som har en öppen planlösning, oftast hall, kök och vardagsrum. Den röda tråden kan du skapa genom att t ex använda dig av samma träslag i de olika rummen eller låta en eller flera färger komma igen i inredningen på lite olika sätt.

Du kan också skapa en röd tråd med hjälp av ett material som läder eller en metall.

Lys upp

Vi har ofta alldeles för få ljuspunkter i våra hem. När du bygger nytt så har du möjlighet att tänka igenom belysningen ordentligt. Ett tips är att för varje rum fundera över var, på vilket sätt och till vilket ändamål belysningen behövs.

Vid en läsfåtölj så behövs oftast en lampa som man kan rikta vid behov, så funktionen är minst lika viktig som designen av lampan. Lägg även några tankar kring utebelysningen och dess funktion och design.

Möblering

Tänk igenom vilka funktioner som ska finnas i rummet så att du utnyttjar ytan som finns på bästa sätt. Prova att inte möblera efter väggarna utan ställ ett skrivbord ut från väggen, eller dra ut soffan en bit för att skapa ett luftigare intryck.

Om du vill skapa flera olika funktioner i ett rum, t ex en tv-del, en arbetsplats och matplats så låt dessa bli små "rum" i rummet genom att lägga en stor matta under hela möbelgruppen.

Stora öppna ytor med stora fönster kräver mer mattor och textilier för att det skall kännas ombonat

Jag heter Helena Magnusson och jobbar som inredare. Förutom att
ha jobbat med TV, festivaler, hotellrum, restauranger och kontor så
jobbar jag nu kontinuerligt med nyproduktion av bostäder.
När jag jobbar med ett privat hem, och då speciellt när man bygger nytt,
så är det bra om jag får komma in så tidigt som möjligt. De flesta brukar
vilja ha hjälp med att hitta röda tråden, få ihop färger och material,
och då är det bra om så lite val som möjligt är gjorda, eftersom det oftast
kommer nya idéer när vi börjar bolla. Vill du veta mer är det bara att
kontakta mig via hemsidan eller facebook, 25 % rabatt om
du bygger Bra Hus.
www.heddainterior.se
Facebook

Exempel på moodboard

Exempel på moodboard

Utgå från t ex en tapet och använd sedan de färgerna i inredning.

Utgå från t ex en tapet och använd sedan de färgerna i inredning.

Ett blått kök, blåa kuddar i vardagsrummet och en blåmönstrad tapet i hallen skapar en fin röd tråd.

Ett blått kök, blåa kuddar i vardagsrummet och en blåmönstrad tapet i hallen skapar en fin röd tråd.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår